To danie znane jest chyba na całym świecie i ciekawe jest to, że wszędzie ma tą samą pisownię. Prawdopodobnie też nie znam osoby, która by jej nie jadła choć raz w swoim życiu. To ciekawy kulinarny fenomen. Podawana jest w wielu różnych wersjach i z wieloma dodatkami. Podstawowy jej skład to wytrawne ciasto z sosem pomidorowym, posypane mozzarellą i bazylią. Włosi serwują również z oliwą i czosnkiem posypane ziołami. Im prostsza tym lepsza!
Jeśli jesteś smakoszem tego włoskiego przysmaku, może zaserwujesz ją na swoim weselu?
O to nasz przepis na pizza- bar:
1. zaserwuj pizzę na drewnianych deskach
2. wybierzcie 3 rodzaje pizz z podstawowymi dodatkami - pamiętajcie aby były wysokiej jakości
Pozwólcie gościom dobrać ich ulubione i przygotujcie:
3. na stole różne rodzaje oliwy
4. dodatkowo zimne dodatki takie jak: zielone i czarne oliwki, kapary, marynowany pieprz i cebulkę
5. doniczki ze świeżymi ziołami
6. młynki z pieprzem i solą
7. sosy pomidorowe te łagodne i ostre
8. obok zaproponuj włoskie wino pasujące do pizzy!
Funkcją weselnych food-bar jest nie tylko smak ale i dekoracyjny wygląd, sprawcie by to miejsce wyglądało "pysznie i pachnąco", może dobrym rozwiązaniem będą tabliczki opisujące dania i dodatki do pizzy pasujące do motywu przewodniego, tablica oznaczająca miejsce podawania pizzy, ciekawe talerzyki, obrusy, doniczki na zioła itd.
Pamiętajcie, że pizza najlepsza jest prosto z pieca, dlatego powinna być uzupełniana na bieżąco lub podana w określonej godzinie.
Myślicie, że pizza- bar to dobry pomysł na wesele?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz